Om dyrene i Afrika...

...og alt de har å gjøre. Eller, rettere sagt: Dette er et innlegg om dyrene i Bijilo og alt de har å gjøre! Gambia er ikke det typiske landet du reiser til for å oppleve et rikt dyreliv. Jo da, du har krokodiller og aper, men det "afrikanske dyrelivet" med løver, antiloper, giraffer og neshorn må du reise andre steder etter. Allikevel er det stadig nye arter å oppdage i og rundt leiligheten jeg bor i, og jeg tenkte herved å fortelle litt om disse. La oss starte utendørs.

Utendørs

Firfirsler


Disse karene er overalt, hele tiden. Alle er grå, med gult hode. De er utrolig raske og jeg har faktisk sett flere hoppe over en større distanse, den største rundt 40(!) cm. fra muren og til nabotreet. De er meget raske og bråker når de løper i tørt gress (jeg vet ikke hvor mange ganger hjertet mitt har stoppet når jeg går i mørket og plutselig hører det romsterer like ved føttene mine...). Men står du stille og observerer, er de ganske morsomme; de er nemlig veldig glad i å trene. Ikke spør meg hvorfor, men de hever og senker forbeina på en måte som er mistenkelig likt push-ups!

Frosker


Selv om det absolutt ikke er regntid enda, er nettene og kveldene relativt fuktige pga. høy temperaturforskjell (tror jeg..?). Dette fører til at etter mørkets frembrudd er det så å si umulig å gå fra inngangsdøren min og til porten uten å tråkke på en frosk. Dette er nå løst ved sakte skritt og lommelykt.. Vi har også hatt et par hendelser med frosk i skoene til både Max og Martin. Veldig festlig for meg - ikke så festlig for gutta (eller frosken, for den saks skyld). Tror på det meste jeg kunne telle 16 frosk, fra mitt ståsted på trappa i skumringen.

KolibrierNoen av mine favorittfugler! Det er en stor busk med flotte rosa blomster inne i compound'en som alltid er full av grønne, røde og skinnende blå kolibrier. Det er så herlig å sitte ute med morgenkaffen og bare kikke på de kvikke, fargesprakende minifuglene!

GribbDisse bor det et par av i det ene palmetreet i compounden. Tidligere syns jeg de var skikkelig skumle (mye grunnet deres likhet til kalkuner, som er min største frykt her i livet...). Men med tanke på hvor viktige åtseldyr faktisk er for naturen, har jeg roet meg. Jeg digger også følelsen de gir meg av å være midt i "Løvenes konge". Hurra!

 Det var vel de interessante artene du finner i "hagen" min. Jeg vil nå fortelle litt om de dyrene som strengt tatt hører til utendørs, men som allikevel prøver/klarer å snike seg inn i leiligheten...

Inntrengere

Mini og BoxerDe to søteste vakthundene som finnes! Selv om de ga meg alt som fantes av lopper de første dagene, er det umulig å ikke kose med disse to hjerteknuserne. Men når du først har gjort det en gang, blir du aldri kvitt dem.. Utsultet på kos som de er (og med total mangel på noen som helst form for trening/opplæring), kaster de seg over meg så fort jeg setter foten utenfor døren eller innenfor porten. Sitt, bli, og ut!, er ukjente begreper for disse, og glemmer jeg å lukke døren har de fort sneket seg inn på jakt etter mat eller en myk seng...

MyggHeldigvis ikke så mange av disse - det er fremdeles for tidlig i sesongen. Men det er nok til at jeg har hatt en del søvnløse netter - enten fordi jeg klør meg halvt i hjel, eller fordi jeg hører den forferdelig irriterende lyden av en mygg i rommet, men ikke klarer å få tak i den... Det er klart det finnes tiltak som å sove under myggnett og å smøre seg med mygg-stick, meeen... Jeg har forsøkt nettet, og det føles klaustrofobisk. Og problemet med mygg-kremene er at de lukter så forferdelig at ingen orker å være i nærheten av meg (dette var tilfelle da jeg jobbet her sist, og i mine øyne grunnen til at jeg fikk malaria). Heldigvis er ikke malariasesongen før regntiden, så regner med jeg skal klare meg :)

TermitterJeg skjønner hvorfor folk bygger husene sine av mur!!! Får du disse inn i treverket, blir du aldri kvitt dem... Bare se hva de gjorde med den flotte bollen Ingeborg kjøpte! De har også en tendens til å finne veien opp i frokostblandingen, til tross for to poser utenpå hverandre. For 2 måneder siden hadde jeg sikkert kastet opp ved synet av termitter svømmende i yoghurten, men det er rart hva Afrika gjør med deg. Nå trekker jeg heller på skuldrene og tenker "ekstra proteiner"... Neida. Joda.

ZazuDette MÅ jo være fuglen fra løvenes konge?! Like irriterende er han i allefall for meg, som Zazu er for Simba. Han har nemlig en fetish for å sitte i vinduskarmen og enten rive i stykker insektnettingen, eller rett og slett å holde trommekonsert på ruta... Whyyy? Utrolig masete lyd å våkne opp til! Men som med gribbene; jeg liker følelsen han gir meg av å være midt i Løvenes konge!

EdderkopperDisse er aldri velkomne, og aldri noe jeg kommer til å vende meg til. Kan bare komme på èn verre ting innendørs (som jeg kommer tilbake til...). Selv om alle har forsikret meg om at de ikke er giftige, er de så vanvittig ekle og raske og... Ja. No friend of mine! Størrelsesmessige får de også vanlige norske kjeller-edderkopper (som kan være fryktinngytende store) til å blekne... Brr!

KakerlakkerDen verste av de verste! Jeg får brekninger bare ved tanken. Heldigvis har jeg kun observert to i Bijilo i løpet av mine 3 måneder her. Den første under senga mi rundt kl. 2 om natten. Det endte med et voldsomt gassangrep fra min side, etterfulgt av en halvtimes tid der jeg satt på en stol i stua og vugget frem og tilbake i angst, mens jeg ventet på at det skulle bli mulig å puste igjen i soverommet. Siden har jeg ikke sett den. Hendelse nr. 2 fant sted i leiligheten til Max og Ingeborg. Både Max, Martin og jeg holdt på å brekke oss mens vi jaktet på den rundt i stua. Det endte med at Martin moste den mot dørkarmen med 4 smell i døra - trodde vi... Det viste seg at dette ikke førte til større skade, og Max måtte ty til 10 velrettede slag med en ølflaske før den endelig takket for seg. Virkelig?! Det skal da ikke være mulig å overleve så mye?! De freaker meg totalt ut, og begge nevnte hendelser har ført til en storrengjøring av de sjeldne, samt en gjennomgang av all mat for å pakke unna mest mulig i poser og kjøleskap. Uggh!

Til slutt må vi ikke glemme en art som riktignok hører hjemme ute, men som er hjertelig velkommen inn i leiligheten.

Kjæledyr

GekkoDe ser kanskje ekle ut med sine hvite rare kropper, og kulerunde svarte øyne, men disse karene er virkelig blitt mine beste venner (bortsett fra den gangen en av de falt ned i oppvaskkummen og deretter oppførte seg veldig rart og skvatt rundt på kjøkkenet, og freaket totalt ut Max, Ingeborg og meg...). De spiser nemlig alt som finnes av uvelkomne insekter! Så dette har blitt å regne som kjæledyrene mine, som tar seg av både edderkopper, termitter - og kakerlakker (etter at jeg har tatt livet av de, riktig nok). Så vidt jeg vet har jeg 3 stykker boende hos meg. GekkoBob bor bak krydderboksen på kjøkkenhylla, mens GekkoLars og GekkoLaila har sitt tilholdssted bak klesskapet på soverommet. Velkommen skal dere være!

-Eline

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Eline den fine

Eline den fine

23, Tønsberg

Tidligere var dette en typisk "min-hverdag-blogg". I dag er det blitt en blogg der jeg deler mine tanker før, under og etter min reise til Gambia der jeg forhåpentligvis vil øke noen menneskers livskvalitet.

Kategorier

Arkiv

hits Blogglisten