Livet som turist i Gambia

Kjæresten til Ingeborg, Max, var spontan og gæren og kom forrige tirsdag for å tilbringe de tre siste ukene til Ingeborg her med oss. Det har kun vært fryd og gammen, med et snev av språklig forvirring som toppen av kransekaka. (Max er nemlig tysk, men han og Ingeborg kommuniserer på fransk. Dette iblandet norsk, engelsk, wolof og mandinka er ikke alltid like forståelig.) Uansett, vi har brukt to dager på å besøke diverse turistplasser. På torsdag var Bax og jeg turistguider, først til Bakau Crocodile Pool. Der kikket vi først i "museet". Tidligere har jeg omtrent bare gått rett igjennom for å komme til krokodillene, men denne gangen brukte vi litt lenger tid og det viste seg å være ganske interessant. Det var utstilt diverse girigiri-symboler (tradisjonell magi) med små skilt som informerte om bruken. Blant annet var det en tørket bjørnelabb med et rødt silkebånd rundt. Hvis du plasserer labben i fotsporet til en "fiende", vil personen dø innen kort tid. Det sto også at dette redskapet var forbundet med svært farlige onde ånder, og kun kunne benyttes av høyt respekterte og gamle personer i samfunnet. Så var det utstilt mange "juju-er". Dette er lykkeamuletter til ulike foremål. For eksempel vil en juju med 3 biter av hvitt geiteskinn beskytte en nyfødt mot sykdommer, mens tilsvarende med svart geiteskinn beskytter mor og barn under graviditeten. Veldig mange går med slike amuletter knyttet rundt livet. Det sto også litt informasjon om selve krokodilledammen. Dette er regnet som et hellig sted, og tidligere var det vanlig at gravide kvinner badet i dammen for å velsigne barnet. Kjempefornuftig med tanke på de over 100 krokodillene som bor der... Ved dammen ble vi møtt av krokodillen Charlie og klappet litt på han, før vi kikket på noen nyfødte småkroks.På vei opp til hovedveien ble vi stoppet av noen gutter som gjenkjente Bax fra en trommesession. Så plutselig satt vi alle sammen og "jamma" i et lite skur langs veien. DET var moro! Derfra gikk turen til apeparken i Bijilo. Der er det nå lagt ned forbud mot å mate apene, men ville og gale som vi er, smuglet vi inn en pose peanøtter. Selv om jeg har vært der mange ganger, blir jeg aldri lei av å se hvor menneskelig de apene tar i mot, skreller og spiser nøttene. De åpner hånden din, finger for finger, forsyner seg av nøttene, og skreller de forsiktig. Men de er også ganske grådige, og griper fast i klærne dine. Og om du reiser deg opp og løfter posen med nøtter for å holde de unna - da er faren stor for at en diger kar svinger seg fra en gren og opp på skulderen din...

Fredag morgen dro vi ut til Sanyang og tilbrakte dagen i sooola på Jungle. Søsteren til Faraba lagde domoda til middag - min favorittrett! Vi ble over natten, og seeent på kvelden koste vi oss med trommeopplæring og øvde oss på firedancing. Moro! Lørdag var atter en turistdag. Bax, Max, Ingeborg og jeg kjørte med Faraba til Kartong, som er det sørligste punktet i Gambia på grensen til Senegal. Der ble vi rodd over som de illegale grensekrysserne vi er. Kartong er et veldig fint område, og selve grensen er elva. Det er også utrolig mange krabber på begge sider, som ikke likner noe jeg har sett før. De har èn liten klo, som er veldig bevegelig og brukes til å spise og grave med, og èn gigantisk klo som brukes som våpen. Veldig spesielt.


Alle de illegale innvandrerne :)Er den ikke sykt rar?!

Fra Kartong dro vi til en reptilfarm. Den drives av en fransk biolog som har som mål å lære opp gambiere om de ulike slangene i landet. Flere av disse er nemlig utrydningstruet. Det finnes kun to giftige slanger her, men som regel ser ikke folk forskjell på noen av artene, og dreper alle de kommer over. Det var også ulike typer skilpadder, kameleoner, og et par elvekrokodiller. Alle dyrene kommer inn fordi folk har fanget de, eller de er skadet, så de blir på farmen til de er sterke nok til å bli satt ut langt ute i bushen. Vi ble også invitert med oppover elva en natt, for å fange krokodiller. DET frister!!!


Sura!
En skink! Antakelig det rareste dyret jeg har sett. En mini-slange med bein?

Den kan også stupe ned i sanden og bevege seg som om det var vann.

Siste stopp på turist-turen var Footsteps Ecolodge. Der tilbrakte mamma, Georg og jeg en natt da de var på besøk i 2011, og det var veldig hyggelig å komme tilbake. Denne økologiske lodgen ligger midt i ingenmannsland og er som en oase. All elektrisitet kommer fra solceller, de har en vanvittig grønnsakshage, og alt av fisk og kjøtt man bestiller kommer fra den nærmeste landsbyen. NYDELIG mat, med andre ord! Tror vi var klare for å sovne der vi satt, med vinden i palmene og fuglekvitter som de eneste lydene man kunne høre. Sukk!

Vi har det altså veldig, veldig bra! Nesten like bra som favoritten vår fra reptilfarmen:


Søøøøøøøøt!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Eline den fine

Eline den fine

23, Tønsberg

Tidligere var dette en typisk "min-hverdag-blogg". I dag er det blitt en blogg der jeg deler mine tanker før, under og etter min reise til Gambia der jeg forhåpentligvis vil øke noen menneskers livskvalitet.

Kategorier

Arkiv

hits Blogglisten